среда, 7. фебруар 2018.

PROSO


   Biljka koja se koristila još u kameno doba,slično je kukuruzu,rasete veoma visoko a  plod su mu semenke u tvrdim ljuskama,koje se pre upotrebe moraju oljuštiti,kada se ljuske skinu ostaju žute kuglice sa crnom tačkicomkoja je bila povezana sa stabljikom..Proso je visoko hranljiva bezglutenska hrana,jedan od najmanje alergenih namirnica uopšte.Može da se priprema na različite načine.Brašno od prosa se koristi za peciva,koleče vegeterijanske odreske, paštete a može i uu jela mahunarki i orašastih plodova,prave se čorba, kolači,pilav,nadevi.. Iako je takav treba da se vodi računa o unosujer sadrži goitrogene materije koje ograničavaju unos joda u štitnu žlezdu.U velikim količinama ova namirnica može da izazove poremećaj koji je posledica ishrane siromašne jodom. Pre kuvanja dobro treba da se opere.Tačna razmera je 2.5 šolja vode na šolju prosa.Kuvati dok ne proključai poklopiti i kuvati još 25 min. Tekstura prosa će podsećati na kuvani pirinač.Proso će imati lepši ukus ako se pre kuvanja proprži u tiganju .Zrna će biti rastresitija ako se kuvaju sa manje vode.


   Malo recepata od prosa :


·         Zelena pita – 300g prosa,9dl vode,2 kašike ulja,500g spanaća,200 g mladog sira,dve veze mladog luka prašak za pecivo,so.


Priprema : Proso kratko propržiti,naliti vodom i kuvati 25 minuta.Izdinstati mladi luk,dodati obaren spanać,sir,posoliti i dobro izmešati.U prohlađen proso dodati fil,prašak za pecivo,pa masu  presuti u opdmazan pleh i pećina 200 stepeni 45 minuta.


·         Gusta čorba – 100g prosa,500g krompira,veza zeleni,ulje,1litar supe od povrća,so, biber, kockice prepečenog integralnog hleba,peršun.


Priprema: Kratko propržiti proso,iseckati krompir i zelen na kockice pa ih propržiti na ulju.Dodati proso,supu i kuvati oko 50 minuta.Čorbu propasirati,dodati peršun i poslužiti sa kockicama prepečenog integralnog hleba.


·         Puding – šolja prosa,3 šolje mleka,trećina šolje žutog šećera,kisela pavlaka,rendana čokolada za kuvanje,seckani bademi.


Priprema : oprati proso,u mleko sipati šećer i kad provri dodati proso.Kuvati oko 25 minuta,skloniti sa šporeta,dodati pavlaku i sve dobro izmešati mikserom.Ukrasiti rendanom čokoladom i seckanim bademima.


     


                                               U zdravlje


 

Нема коментара:

Постави коментар