PROSO
Biljka
koja se koristila još u kameno doba,slično je kukuruzu,rasete veoma visoko
a plod su mu semenke u tvrdim ljuskama,koje
se pre upotrebe moraju oljuštiti,kada se ljuske skinu ostaju žute kuglice sa
crnom tačkicomkoja je bila povezana sa stabljikom..Proso je visoko hranljiva
bezglutenska hrana,jedan od najmanje alergenih namirnica uopšte.Može da se
priprema na različite načine.Brašno od prosa se koristi za peciva,koleče
vegeterijanske odreske, paštete a može i uu jela mahunarki i orašastih
plodova,prave se čorba, kolači,pilav,nadevi.. Iako je takav treba da se vodi
računa o unosujer sadrži goitrogene materije koje ograničavaju unos joda u
štitnu žlezdu.U velikim količinama ova namirnica može da izazove poremećaj koji
je posledica ishrane siromašne jodom. Pre kuvanja dobro treba da se opere.Tačna
razmera je 2.5 šolja vode na šolju prosa.Kuvati dok ne proključai poklopiti i kuvati
još 25 min. Tekstura prosa će podsećati na kuvani pirinač.Proso će imati lepši
ukus ako se pre kuvanja proprži u tiganju .Zrna će biti rastresitija ako se
kuvaju sa manje vode.
Malo
recepata od prosa :
·
Zelena pita – 300g prosa,9dl
vode,2 kašike ulja,500g spanaća,200 g mladog sira,dve veze mladog luka prašak
za pecivo,so.
Priprema : Proso
kratko propržiti,naliti vodom i kuvati 25 minuta.Izdinstati mladi luk,dodati
obaren spanać,sir,posoliti i dobro izmešati.U prohlađen proso dodati fil,prašak
za pecivo,pa masu presuti u opdmazan
pleh i pećina 200 stepeni 45 minuta.
·
Gusta čorba – 100g prosa,500g
krompira,veza zeleni,ulje,1litar supe od povrća,so, biber, kockice prepečenog
integralnog hleba,peršun.
Priprema: Kratko
propržiti proso,iseckati krompir i zelen na kockice pa ih propržiti na
ulju.Dodati proso,supu i kuvati oko 50 minuta.Čorbu propasirati,dodati peršun i
poslužiti sa kockicama prepečenog integralnog hleba.
·
Puding – šolja prosa,3 šolje
mleka,trećina šolje žutog šećera,kisela pavlaka,rendana čokolada za
kuvanje,seckani bademi.
Priprema : oprati
proso,u mleko sipati šećer i kad provri dodati proso.Kuvati oko 25
minuta,skloniti sa šporeta,dodati pavlaku i sve dobro izmešati
mikserom.Ukrasiti rendanom čokoladom i seckanim bademima.
U
zdravlje
Нема коментара:
Постави коментар