LINCURA
Pospešuje varenje,otklanja pritisak u elucu
i mučninu.Preporučuje se kod nedovoljnog stvaranja želudačnog soka ,slabog
pražnjenja želuca i žgaravice.Vekovima se koristi u narodnoj medicini . U narodu poznata je i
kao srdačica,licijan,ravet,ravan dugo je eksploatisana kao lekovita biljka pa
je u nekim krajevima skoro istrebljena.Kod nas je ima u brdima,planinskim
pašnjacima ili pored grmlja ali se danas najčešće gaji na plantažama.Cveta u
julu i avgustu a cvetovi joj se sastoje od 5-6 zlatno žutih lepih kruničastih
listova.Stabljika je okrugla i šuplja a koren razgranat i dugačak. Koren je
najlekovitiji deo biljke.Sadrži glikozne gorke materije,malo alkaloida
gentianina,tanina,pektina,šećera,masno ulje i boju gentizin koja sprečava
razvoj mikroorganizama.
Šta
leči lincura? Pospešuje varenje,otklanja pritisak i mučninu,preporučuje se kod
nedovoljnog stvaranja želudačnog soka,slabog pražnjenja želuca i žgaravice.
Dobar je prirodan lek i protiv bolesti jetre,žuči i nedostatak apetita.Rešava i
probleme hroničnog zatvora,teško disanje,astme i napade nesvestice.Spolja se
primenjuje za lečenje ogrebotina i povreda kože.Podstiče proizvodnju crvenih i
belih krvnih zrnaca pa je odličan lek protiv malokrvnosti.Koren pomešan sa
rakijom se koristi kao oblog kod upale
vena. Ne preporučuje se trudnicama,osobama sa visokim pritiskom kao i osobama
koje imaju sklonost ka krvarenju iz nosa ili želuca.
Provereni recepti :
Protiv nadutosti i žgaravice : U 2.5dl hladne vode potopiti 1g korena
lincure.Poklopiti i ostaviti da odstoji 4h.Ovu količinu čaja popiti sat vremena
pre jela.
Za
zdraviji želudac : Pomešati 300g lincure sa 0.5 kg meda i 1l rakije pa ostaviti
da odstoji oko mesec dana.Jedna kafena kašičica tinkture se uzima pola sata pre
jela.Ako ste napeti uzeti 20-25 kapi tinkture pre jela u vodi ili na kockici
šećera.
U
zdravlje
Нема коментара:
Постави коментар