среда, 7. фебруар 2018.

LINCURA



    Pospešuje varenje,otklanja pritisak u elucu i mučninu.Preporučuje se kod nedovoljnog stvaranja želudačnog soka ,slabog pražnjenja želuca i žgaravice.Vekovima se koristi  u narodnoj medicini . U narodu poznata je i kao srdačica,licijan,ravet,ravan dugo je eksploatisana kao lekovita biljka pa je u nekim krajevima skoro istrebljena.Kod nas je ima u brdima,planinskim pašnjacima ili pored grmlja ali se danas najčešće gaji na plantažama.Cveta u julu i avgustu a cvetovi joj se sastoje od 5-6 zlatno žutih lepih kruničastih listova.Stabljika je okrugla i šuplja a koren razgranat i dugačak. Koren je najlekovitiji deo biljke.Sadrži glikozne gorke materije,malo alkaloida gentianina,tanina,pektina,šećera,masno ulje i boju gentizin koja sprečava razvoj mikroorganizama.


   Šta leči lincura? Pospešuje varenje,otklanja pritisak i mučninu,preporučuje se kod nedovoljnog stvaranja želudačnog soka,slabog pražnjenja želuca i žgaravice. Dobar je prirodan lek i protiv bolesti jetre,žuči i nedostatak apetita.Rešava i probleme hroničnog zatvora,teško disanje,astme i napade nesvestice.Spolja se primenjuje za lečenje ogrebotina i povreda kože.Podstiče proizvodnju crvenih i belih krvnih zrnaca pa je odličan lek protiv malokrvnosti.Koren pomešan sa rakijom se koristi kao oblog  kod upale vena. Ne preporučuje se trudnicama,osobama sa visokim pritiskom kao i osobama koje imaju sklonost ka krvarenju iz nosa ili želuca.


   Provereni recepti :


   Protiv nadutosti i žgaravice : U 2.5dl hladne vode potopiti 1g korena lincure.Poklopiti i ostaviti da odstoji 4h.Ovu količinu čaja popiti sat vremena pre jela.


   Za zdraviji želudac : Pomešati 300g lincure sa 0.5 kg meda i 1l rakije pa ostaviti da odstoji oko mesec dana.Jedna kafena kašičica tinkture se uzima pola sata pre jela.Ako ste napeti uzeti 20-25 kapi tinkture pre jela u vodi ili na kockici šećera.


 


                                                                              U zdravlje

Нема коментара:

Постави коментар