среда, 7. фебруар 2018.

Neven


                                  ( lek za kožu)


   Od davnina se koristi za za lečenje rana i organa za varenjepa ga i danas smatraju veoma lekovitom biljkom.Cvetovi se beru od juna do jula i suše se na prozračnom mestu.Zbog bogatog sadržaja flavonoida ,karotinoida,saponina,polisaharida i eteričnih ulja samtra se univerzalnim sredstvom za rešavanje kožnih problema.Za pravljenje lekovitih napitaka i melema obično se koriste latice koje sadrže eterska ulja, tanin,šećer, likopen,protein, kalendulinum,gorku supstancu,minerale, kalijum i sumpor. Pospešuje znojenje,pojačava izlučivanje mokraće,umiruje grčeve creva, želucai glatkih mišića,uravnotežuje mesečni ciklus,leči bolesti živaca,želuca,jetre i žuči a najdelotvorniji je za lečenje oboljenja kože.


Provereni recepti :


·         Čaj za ublažavanje PMS-a : dva cveta nevenapreliti sa dva dcl vrele vode,ostaviti pola sata da odstoji ,procediti i piti 3X dnevno posle jela.


·         Tinktura za lepu kožu : Cvetove nevena preliti alkoholom ili maslinovim uljem u razmeri 1:5 ( na 10 g nevena ide 50g ulja ili alkohola) .Čuvati na toplom mestu tri nedelje,procediti i svakodnevno mazati problematična mesta.Tinktura od ulja koristi se za lečenje dekubitisa a alkohol protiv upala.


·         Čaj za izbacivanje tečnosti : Istu količinu nevena , zove,lipe ,crnog sleza i lavande izmešati  i dve kašičice te mešavine preliti sa dva decilitra vrele vode,pustiti da odstoji i piti dva puta dnevno.


·         Mast za rane : U šerpi na toploj ringli izmešati šoljicu sveže isceđenog soka od lista i cveta nevena sa dve šoljice nesoljene domaće masti prethodno oprane u 9 voda.Kad se ohladi i stegne mast staviti na platnenu krpu , staviti na obolelo mesto ,pokriti s malo vatei umotati zavojem.


 


                                                                          U zdravlje

Нема коментара:

Постави коментар