четвртак, 6. јун 2013.

Svašta nešto


Ovaj blog sam nazvala svašta nešto zato što ćete i sami da vidite da je tako . Ukratko ću da opišem neke travke pobrljavke , šta leče i možda i neki kraći recept dobijete pride.

BELI LUK – gospodin koga se mnogi klone , čak sam pročitala da je pronadjena jedna terapija sa nekim radio talasima čini mi se ili tako nešto što ubija u organizmu parazite koje svi imamo a ne znamo za njih (oni su sastavni deo našeg organizma ali kad se uzjogune izazivaju odredjene bolesti).Dakle da bi sprečili te parazite treba izbegavati beli luk(?) a šta ćemo sa tibrtanskom tinkturom koja je zasnovana na belom luku? Ja ga ne izbegavam osim što sam smanjila količinu koju konzumiram zato što mi se posle toga spava,mada mi se spava i posle nekih drugih stvari (eto sad mi je palo napamet,možda beli luk isto toliko opusti organizam).I kao što rekoh kažu da beli luk pojačava seksualnu energiju (?)( a meni se od njega spava) i razvija vatru (AGNI) u organizmu.Najbolje je da se koristi zimiezbog prehlada i virusa.Sprečava kašalj, leči bronhitis,pomaže kod glavobolja,obolelih sinusa,upala uha(začepljenost i bol)upalu desni (ovo znam jer svaki put kad ga jedem osetim u različitim delovima kako me peče i počinje da trne) i paradentozu , reumatizam.Kažu još da usporava duhovni razvoj pa oni koji žele da se duhovno razvijaju moraju da ga se odreknu(opet ću ja a tibetanska tinktura za čišćenje organizma ) . Evo jednog recepta za beli luk 250 g luka i 1 litra jake rakije stavi se na 30 stepeni 14 dana,procedi se i čuva oko godinu dana,koristi kao lek koji se pije i li za masiranje kod reumatskih bolova.(o tibetanskom receptu nekom drugom prilikom)

CIMET – najbolji je za detoksikaciju može da ublaži bol i da pomogne pri varenju .Koristan je i kod prehlada jer izaziva znojenje .Prstohvat cimeta pomeša se sa malo vode i pije se 3 puta dnevno bar 3 dana.Mi ga inače koristimo u neograničenim količinama  u svim kolačima sa jabukama , za sutlijaš, kolače sa bundevom i to na kraju bude cimet sa jabukama ili cimet sa sutlijom,mada ga nekad koristim i u čorbama samo ne u velikim količinama.

CRNI BIBER – ublažava bolove u mišićima, ako pomešate sa vodommože da se koristi kao oblogaali samo preko krpe da ne napravi opekotine na koži.Pomešan sa vodom u vidu paste dobar je za smirivanje bola u grudima (mada mislim da za odredjene bolove u grudima ovo ne pomaže) ili grčenje mišića.Za one sa osetljivom kožom preporučuje se samo parenje nad vrelim rastvorom.Podpomaže varenje i ublažava tegobebronhitisa ,kašlja i prehlade .Ja sam ga izbacila iz lične upotrebe pošto mi izaziva nadutost stomaka i previše me greje tako da počnem da otičem ,treba mi onda dosta vremena da se povratim,što npr kod cimeta nije slučaj.

DETELINA(LUCERKA) – čisti toksine iz organizma,čaj pomaže i kod artritisa, reumatizma,čireva i anemije.Sa ovim nemam iskustva.

KORIJANDER – Čaj od semenki korijandera koristi se za oboljenje mokraćnih puteva ali i kod povraćanja i morske bolesti .Svež sok je dobar kod kožnih oboljenja i osipa a kao obloge sa malo vodeleči čireve i upale.Korijander čisti krv.

LUK – Leči čireve na kože,bubuljice i ubrzava skidanje krasta.Narendani crni luk umotan u krpu i stavljen na čelo ublažava bolove u glavi i groznicu a na stomaku ublažava grčeve.Suzbija i akutne nepade epilepsije(inhaliranje kroz nos ili se ukapa kap soka u oko).Luk utrljan u nadlanicusmiruje aritmiju a koristan je za krvne sudove i smanjenje holesterola. Za crni luk je takodje rečeno kao i za beli da ne bi trebalo da se konzumira jer se jedna vrsta parazita hrani njime. ( Šta sad reći?).Pola šoljice svežeg soka od luka sa dve male kašičice meda ublažiće napad astme,kašlja,grčeva,mučnine i povraćanja.Očistiti creva od glista.Luk pomešan sa kašičicom karija i kurkume ublažava bolove u zglobovima.Koristi se kao pasta koja se utrljava u zglobove.Štiti od kancera i srčanih oboljenja.

KURKUMA – odličan stimulans i ubica bakterija.Odličan protiv upala i oteklina.Pola čajne kašike se pomeša sa prstohvatom soli i stavi na obolelo mesto.Poznat je lek za dijabetes.

LAN – čaj od semena je dobar za upalu grla ,sinuse i kašalj .Odlično delujei na crevnu floru.Pije se uveče. Ja ga koristim u raznim testima ,za salate uglavnom u našoj kuhinji ima raznu primenu.

LJUTA PAPRIKA – pojačava apetit,cirkulaciju i potpomaže znojenje kod temperature. Volim ljute papričice jer brzo sagore sve kalorije koje se pojedu .

SREMUŠ – snižava krvni pritisak ,holesterol,razvodnjava sekret u disajnim putevima i prazni sinuse,olakšava disanje kod bronhitisa i astmr,smanjuje tegobe kod gastritisa i čira.Mogu ga koristiti i oni koji imaju problema sa organima za varenje,podstiče lečenje supstanci koje štite sluzokožu.Dobar je protiv dečijih glista,kod nekih bolesti jetre,migrene,protiv parazita,nekih virusa i bakterija i utiče na jačanje imuniteta i usporava proces starenja.

PODUBICA – za varenje i imunitet.Koristi se vrh grančice u cvetu i list.

ŽALFIJA – Bere se list pre nego što procveta,deluje kao antibiotik,protiv kožnih infekcija ,herpesa. Pogodna kod bolova u stomakunadimanja, dijareje i gubitka apetita.

TIMIJAN – Problemi sa disajnim putevima,uništava bakterije i oslobadja disajne puteve od šlajma i teškoće sa disanjemsu ublažene. Kašičica timijana se prelije vrelom vodom sačeka  8 minuta i pije. Ja ga inače obožavam jer ima opuštajući miris.


ĐUMBIR – pospešuje krvotok,opušta krvne sudove.deluje protiv grčeva i ublažava nadimanje.Etersko ulje se koristi protiv tegoba sa želucem,mučninama i osećaja sitosti.Aktivira lenja creva,jača želudac a koristi se i kao lek za snižavanje pritiska i izostanka menstruacije. Ima vrlo interesantan ljutkasto sladak ukus,čudan za naš ukus , ali ja stavim po komadič u čorbe ,mada ima dosta recepata u kojima se koristi.

KARI I ČILI – poboljšavaju cirkulaciju,poboljšava funkcije srca i ublažavaju bolove.

RUZMARIN – blagotvorno deluje na krvotok i umiruje žuč.Pomaže kod glavobolje i menstrualnih tegoba. Nezaobilazni dodatak na svadbama.

KIM – sredstvo protiv nadimanjai problema sa varenjemmasnih namirnica.Preporučljivo je da se u jelo stavi kim ili da se pije čaj od kima. Koristimo ga na sve moguće načine.

KISELO ZELJE – Čaj od lišća kiselog zeljakoristi se za poboljšanje rada jetre i kod kožnih bolesti. Kuva se i čorba i varivo od zelja,sarme i ostale (baš se pitam zašto?).

KARANFILIĆ – deluje antibakterijskipa je dobar protiv kašlja,migrene i reume.Efikasnije je etersko ulje iz cvetova karanfilića.Delotvorno je kod upala desni samo treba da se stavi nekoliko puta u toku dana na bolno mesto. Ja ga koristim i u čorbama i supi (ovo sam videla još davno u francuskoj kuhinji), mada se koristi i za kolače.

MUSKATNI ORAH – poboljšava varenje ,dovoljno je da se pojede kockica šećera sa nekoliko kapi eterskog ulja muskatnog oraha. Koristi se u kolačima i raznim jelima kao začin.

MORSKA SO – piling ili kupka čini kožu nežnomjer so održava vlažnost.Dobra je protiv celulita,neurodermatitisa i nečistoća na koži. Ja je koristim još da napravim rastvor za sprej za nos .Inače pre mnogo godina sam pročitala jedan članaka u kome su opisivali jedan tretman koji su izvodili mislim nemački lekari (možda i grešim  davno je bilo ) ,sećam se samo slike deteta od možda 10-12 meseci pre i posel tretmana. Tretman je radjen pre drugog svetskog rata i bazirao se na tome da se morska voda preradjivala ne sećam se na koji način i davala detetu kao transfuzija umesto krvne plazme (?).Sećam se još rečenice u kojoj kažu da je sastav morske vode veoma sličan sastavu ljudske krvi ,pa ako smo nastali po Darvinu ima tu neke logike mada i ako nismo , zar ne bi Tvorac ljudskog roda iskoristio sve raspoloživo na planeti da nas stvori,ako smo stvoreni od zemlje tj  Adam logično je da morska voda bude uključena u stvaranje. Eva je nastala od rebra, zar ta priča ne podseća na film Peti element i Lilu je stvorena iz dela ruke svemirca ili što bi danas rekli genetski kod je učinio svoje.

SUSAM – otklanja umor,utiče na potenciju ,najviše se koristi u kombinaciji sa jogurtomza snižavanje holesterola. Razni kolači i testa ne mogu bez tog dodatka.

VANILA – delotvorno utiče na želudac i creva ,na nerve ukusa i mirisa.Otvara apetit,ublažava grčeve u stomaku i pobpljšava varenje. Sad nam je valjda jasno zašto je glavni sastojak kolača .

KAPAR – otvara apetit i pobolšava varenje ,dok se kora koristi za snižavanje krvnog pritiskai za toniranje.

ČUBAR – jednostavno se gaji i koristi se za čajeve za dijabetičare. Dobar je  kod stomačnih tegoba,koristi se protiv astme i gluvoće.

ŠAFRAN – kombinuje se sa korijanderom i karanfilićem.Koristi se za pripremu preparata za jačanje organizma,smirivanje bolova,kašlja,regulisanje menstrualnog ciklusa,protiv nervoze,jačanje srca i nerava.

MASLAČAK – Sirovi sok se dobija iz korena i listova, izmiksa se i popije sa decilitrom vode.Dobar je i ako se kombinuje sa sokom od šargarepe ili sokom od lista repe,pomaže kod kičmenih i drugih koštanih bolesti,daje čvrstinu zubima. Odlična je salata od maslačka , ali se listovi beru dok ne procveta , posle su gorki. Za dijabetičare se preporučuje da 10 dana pojedu po 10 sirovih stabljika cveta maslačka.

ANĐELIKA – (koren svetog duha) bere se izdanak sa korenom.Koren se koristi za jačanje stomaka,smirivanje grčeva,pomaže kod prehlade za preznojavanje i bolesti organa za  disanje.Čaj od lišća  je odličanza mokraćni mehur.

VILINO SITO – Koren se uzima u proleće i u jesen.Dobar je za izbacivanje viška vode,čišćenje creva,izlučivanje mokraće,za čišćenje ranasuzbijanje crevnih parazita,(ispiranje rana i čireva kod životinja).Kuvano i vinskom sirćetu ili jabukovim pravi se sredstvo za ispiranje usta uz mali dodatak žalfije.2-3 korena biljke se potope u ½ litre dobre rakijei ostavi 8-10 dana. Pije se jedna rakijska čaša 2x dnevno.

BROKOLI – štiti od kancera debelog creva,dojki i drugih tipova kancera i srčanij oboljenja (indol-3-karbinol). Deca ga jedu ako napravim pljeskavice ,drugačije nikako . Skuvam brokoli,nasečem crni i beli luk malo prezli ,jedno jaje ili dva zavisi od količine, jedan –dva kuvana krompira začini i napravim pljeske ili ćuftice u paradajz sosu,uvek upali.

SUVE ŠLJIVE – štite od srčaih oboljenja,osteoporoze,snižava holesterol .10-20 šljiva dnevno mogu da spreče guitak koštane mase. Koristim ih nekad kad kuvam pasulj ili boraniju ,malo drugačiji ukus ali nije loše. Mada ja nekad preteram (moji ne vole na taj način)

LIMUN I LIMETA – štite od kancera,razni sokovi, filovi...

PARADAJZ – štiti od kancera dojki i prostate,srčanih oboljenja,hipertenzije i urodjenih poremćaja.Salata, kuvani ... Koristimo ga na tone svežeg i termički obradjenog ,mada sam tek skoro saznala da je bolji termički obradjen .

SPANAĆ – štiti od staračke degeneracije makule ,katarakte,kancera,hipertenzije,urodjenih poremećaja. Ako deca ne vole sos podvalite im pancerote sa sosom od spanaća ,pitice od gotovih kora ili domaću pitu , to nikad nisu odbili.

POMORANDŽE – štiti od kancera , srčanih oboljenja,hipertenzije i defekta pri rodjenju.Dnevna doza je 2 pomorandže za potreban unos C vitamina. A ko ih ne voli!!!

JABUKE – štite od kancera pluća i drugih vrsta kancera i srčanih oboljenja,holesterola ,oksidacije .Poznato je da je jabuka jako lekovita ,ne kažu stari  džabe jedna jabuka na dan produžava život.

BOROVNICA – štiti od srčanih oboljenja i infekcija urinarnog trakta ,antioksidans,prevencije urinarnih infekcija . Recept za lek protiv katara debelog creva : 4 kašike mlevenog pitinča (mlin za kafu) kašika bobica borovnice i 2 kašike korena koprive prikupljenog u jesen.Preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji  dva sata procediti i piti celog dana.

ŠARGAREPA – štite od kancera.oboljenja srca , hipertenzije. Ovo je povrće koje svi volimo i još malo pa ću i u kolače da počnem da stavljam .Šta god da se kuva ona je nezaobilazni dodatak.

GROŽĐE – štiti od srčanih oboljenja,snižava nivo holesterola i oboljšava protok krvi. Ovoga nikad dosta,čak i deca kad ga nema vole da popiju kuvano vino.

TREŠNJE I VIŠNJE – štite od srčanih oboljenja i hipertenzije.

ORHIDEJA – daje vlažnost koži .

ANANAS – obnavlja ćelije

RUŽA – čisti ten , odlična je za losione i kreme ,mada se koristi i za pravljenje džemova i slatkog .

KOKOS – Za glatku kožu i naravno ulje od kokosa za kosu.

BADEM – deluje umirujuće za osetljivu i suvu kožu .

AVOKADO – hrani i čisti kožu

INDIJSKI ORAH – sprečava bore,obiluje polunezasićenim masnim kiselinama,proteinima,celulozom,vitaminima E,K,B1,magnezijumom i kalijumom koji štite kardiovaskularni sistem.Deluje antibakterijski,antiseptički,protiv upale i kao diuretik.Snižava nivo šećera u krvi,reguliše pritisak,čisti creva,i deluje kao blagi afrodizijak.Može se grickati umesto čipsa i dodavati u salate.

KAMILICA – Pruža elastučnost kože, umiruje nervozu ,dobra je za smirenje kašlja,mada ja ne mogu da je pijem zbog mirisa a kažu i da leči glavobolju.

KOREN CELERA – zastoj u mokrenju ½ litre belog vina +25g lišća + 25 g korena celera kuvati  5 minuta posle ključanja .Potopiti lanenu krpu u vruće vino i staviti na donji deo stomaka svake večeri.Upola manju količinu skuvati i piti 3x3 kašike dnevno.

PERŠUN – poznati lek za mokraćne kanale ,pa evo jednog recepta  protiv nekontrolisanog noćnog mokrenja : kašika semena peršuna i ½ litre hladne vode,ostaviti da prokuva i držati 30 minuta poklopljeno. Piti 4-5 puta dnevno.Čaj mogu da piju i deca posle druge godine.

ZELENI ČAJ – Najbolja zaštita kože od infracrvenih i UV zračenja.Neutrališe crvenilo na koži.Uz dodatak žalfijepostaje lek za teško izlečiva oboljenja poput kuperoze. Kremu za bebe mutimo mikserom u plastičnoj posudi kap po kap dodajemo tečnost koja se pravi tako što se u rastvor pantenola20ml na 100gkreme dodaje 20ml 70% alkohola u kojem je celu noć stajala 50 gsuvog zelenog čaja i 50 g žalfije sveže ili suve.Kad izmiksamo kremu stavimo u 2-3 male kutijice ili staklene teglice i čuvamo u frižideru.

KAJSIJE – Sadrži niz dragocenih sastojaka,vitamine A i C,kalcijum fosfor gvožđe .U 100g kajsija ima 50 kcal. Inače u semenu kajsije ima jedan vitamin koji je u Americi inače zabranjen a kad vam budem rekla o čemu se radi biće vam jasno. Radi se o vitaminu B17 koji bukvalno ubija kancerogene ćelije ,ali je zabranjen kao štetan(!?!?!). Pisaću i o tome.

BORANIJA – Pomaže kod redovne probave .Niskokalorična je 100g daje 32 kalorije.
KARFIOL – Ostaće beo i neće da ispusti svoj miris ako u vodu u kojij se kuva sipamo čašu mleka.
JAGODE – Pošto ovo voće sadrži sumpor odlično je za čišćenje masne kože. Treba 2-3 jagode izgnječiti i pomešati sa kašičicom hranljive kreme i nekoliko kapi limuna pa to koristiti kao masku .Jagode inače izbeljuju ten.
Lovor – odličan čaj protiv glavobolja.Priprema se tako šro se 7 listića kuva 10 minuta u  2 čaše vode.Skloniti sa ringle i dodati 3 kesice čaja od kamilice.Ostaviti pokriveno da stoji 5 minuta,pošećeriti i piti mlako.
GLOG – Od cveća glogamože da se spremi čajza ublažavanje zapaljenja usta i desni.U šoljici vode kuvati nekoliko minuta gram cveta ,procediti i kad se ohladi time ispirati usta.




                                                                            U zdravlje



Нема коментара:

Постави коментар