четвртак, 6. јун 2013.

LIPA

   Čajem od lipe se pored nervnih oboljenja i glavobolja leče i poremećaji u grudnom košu,kašalj ,gušobolja,promukljost,otežano i čujno disanje.
   Čaj od korena lipe preporučuje se dojiljama koje nemaju dovoljno mleka , uz njega se doda leskov i vrbov koren.
   Tuberkuloza se leči čajem od lipe i terapijom sedenja ispod lipe  40 dana .
   Obloge od lipe koriste se kod živih rana i povećanog znojenja nogu.Prave se tako što se cvetovi lipe popare 3-4 sata vodom i koriste po potrebi. Ako se koriste za zaceljivanje rana u vodu se umoči krpa. Oblog može da se stavlja zbog bronhitisa ali se cvetovi izmrve i oni stave kao oblog.U oblog može da se stavi i lišće lipe npr. Dve šake cvetova i šaka svežih listova.
   Lipa je dobra i kod čišćenja jetre , podstiče protok i lučenje žuči kroz jetru,virusnog hepatitisa C.Kora drveta se oljušti i skine se unutrašnji sloj,potrebno je 30-40 g sitno iseckane kore.Kuva se u litru vode u otvorenom loncu da se količina vode smanji na pola.Kod ozbiljnih bolesnika u prva 2-3 dana treba da se udvostruči količina pa se nastavlja sa pola litre.
   Od kore se pravi tinktura  koja se stavlja kao obloga na stomak.
   Kod upale mokraćnih kanala koriste se oblozi a kod žena može da se natopi i tampon.
 
   Pohovana lipa
  Da lipa nije samo korisna kao čaj i obloga evo dokaza. U brašno i jaja dodati lipov cvet bez drškica i peći na umerenoj vatri dok ne porumene. Prijatno!


                                                           U zdravlje


Нема коментара:

Постави коментар