уторак, 18. јун 2013.

DUD

   Uglavnom se koristi za ishranu .Kuvanjem na pari dobija se sirup koji reguliše pritisak,stolicu rad jetre i slezine. Rakija od duda je takođe lekovita.
   Još nedozrele dudkinje jedu se za umirenje proliva a zrele kao blag laksativ.
   Sok od dudkinja koristi se za lakše iskašljavanje,znojenje ,mokrenje,,ispiranje kod zapaljenja grla i usta a naročito crne dudkinje koje deluju i antiseptično.
   U Koreji se od lisnih pupoljaka duda pravičaj protiv gojaznosti i oboljenja kardiovaskularnog sistema.
   U Kini kora duda je jedan od sastojaka biljnih mešavina za lečenje šećerne bolesti.
   Lišće duda je izuzetno lekovito prvih dana juna kad stiže plod bere se i pije čaj koji snižava šećer u krvi.
   Amajlija za zdravlje : ubrati po 7 plodova belog,ružičastog i crnog duda sve osušiti na 21 listu duda.Posle 7 dana čim sunce uzađe umota se lišće u frulicu oko plodova pa se vezuje crvena,zelena i svetlo plava nit uz bajalicu „Dudinke sam za zdravlje ubrala,lišće sam protiv uroka umotala,sad sam srećna i zaštićena postala“ JJJ
   ČAJ OD LISTA DUDA – iseče se sitno list belog duda i svaki dan se kuva po jedna liska na šolju vode,sladi se sa medom .Za dve nedelje normalizuje količinu gvožđa.
   DUD KAO LEK ZA KOŽNE BOLESTI – mazati oboleli deo kože svežim dudinjama 3-5 puta dnevno.



                                                                           U zdravlje 

Нема коментара:

Постави коментар