уторак, 18. јун 2013.

NJENO VELIČANSTVO BOKVICA

                                           (ako niste znali )

Bokvica je najpoznatija kao lek za otvorene rane i zaustavljenje krvarenja .To nam je bio glavni lek kad smo bili deca i kad slupamo kolena i laktove,prvo što smo stavljali na rane bila je bokvica jer nas je mrzelo da idemo kući. Nikad nismo imali inficirane rane čak su i brzo zarastale . Bokvica se preporučuje i kod svih vrsta prehlada jer snižava temperaturu ,pomaže kod iskašljavanja a preporučuje se i pušačima. Pa evo malo o bokvici:
   LOSION – 200ml 70% alkohola,100ml glicerina,10ml rastvora pantenola.Alkohol i glicerin pomešati i staklenoj flaši od ½ l ,dodati 75g suvog lista i 30 komada svežih listova bokvice i 15 listova rastavića .Ostavimo 21 dan na mračnom mestu i promućkamo svakog dana.Posle 3 nedelje dodamo pantenol .Za čišćenje lica je odličan ,pogotovo za problematičnu kožu.
   ČAJ ZA NOGE – u 1 ½ litar proključale vode stavimo 20-30 listova bokvice, dodamo 100g morske soli.Kad se prohladi potopiti noge,kad se voda ohladi uzeti listove bokvce umotati noge  u listove i preko njih staviti foliju.Odlično obnavlja kožu na nogama .
   MAST OD BOKVICE – ( moj favorit ) – Iseckati 5 punih šaka svežih listova bokvice ,u dublju šerpu stavimo pola kilograma masti koja je oprana u 9 voda (tako izadju sve soli i nečistoće iz nje).Staviti na ringlu i kad procvrči ubacimo iseckanu bokvicu ,treba voditi računa da se ne opeče jer jako brzo pena krene ka vrhu šerpe.Kad malo proključa skloniti šerpu sa ringle poklopiti i ostaviti 24 h .Mast se zagreje koliko da postane tečna i procedi se u male teglice.Ako se čuva u frižideru može da stoji 2-3 godine. Koristi se za rane ,brže zarastanje krasta , čišćenje kože,protiv celulita,strija ,alergijskih reakcija,lišajeva,suvih i vlažnih ekcema.Nanosi se na čistu kožu ujutru i uveče.
   ČAJ ZA BOLESTI PLUĆA – Za bolesti bronhija i plića 5 listova ili kašičica suvih bokvice i majčine dušice dodati u 2 dcl kuvane vode uz kašiku meda i kriške limuna .Pije se 4 puta dnevno.
   SIRUP OD BOKVICE – pravise od sirove bokvice ,nikako od sušene.Pet punih šaka svežih i opranih listova stave se u šerpu sa vodom koliko da ogreznei kuva se na tihoj vatri,kad proključa doda se 200g meda(oko 10-ak kašika)najbolje livadskog i kuva se dok masa ne postane poput sirupa. Sipa se u staklene flašice i koristi tokom cele godine 3x dnevno za lečenje ili kašičica ujutru za preventivu.
   ŽELE PROTIV MASNOĆE U KRVI – Za čišćenje krvi,jetre i žuči koriste se sveži listovi 5 punih šaka.Samelju se i doda im se 500 g meda.Dobro se promeša i drži u frižideru .Uzima se jedna supena kašika ujutru i uveče pola sata pre jela.Može se dodati i flašica propolisapa će tako delovati i na pluća.Preporučuje se pušačima.
  


                                                                                     U zdravlje

Нема коментара:

Постави коментар